Skinn och skötselråd

– Funderar du på vilken ullängd du ska välja på ditt lammskinn? Här får du veta lite mer om olika ulllängder som finns av gotlandsfår- och leicesterfårsskinn, som alla kommer ifrån gårdens egna djur, skinnen är dessutom individmärkta.

Lamm- och fårskinn från gotlandsfår (gråa) och leicesterfår (vita) är mjuka och vackert lockiga med glansig ull. Gotlandsfårsskinnen finns i olika gråa nyanser från ljust silvergrått till nästan svart.

Olika typer av skinnberedning

Pälsklippta lammskinn har ullängden – 18 mm tvättbart
Denna typ av beredning är vanlig på skinn som är tänkta att användas för sömnad av plagg tex: västar, vantar och pälsar, småhantverk, möbelomklädning tex: en bänk eller pall som behöver lite ombonad m.m. Det pälsklippta lammskinnet kan också användas till att sitta på eller hänga över en möbel tex: en fåtölj eller soffa.

Plädklippta lammskinn har ullängden – 35mm tvättbart
Den vanligaste ulllängden och dessa skinnen har oftast lite större lockar än pälsberedda skinn.
Skinn med denna typ av beredning kallas även för babyskinn och används precis som namnet antyder till babys att ha i vagnen eller vaggan. Dessa skinn är också utmärkta att ha som dekorationsskinn på golv, i favoritfåtöljen, på en fotpall eller hänga över ryggen på en stol. Locken håller oftast bra att sitta på. Även hantverkare och körsnärer har på senare tid börjat använda sig av de plädklippta skinnen.
Dess breda användningsområde har gjort att denna typ av plädklippta skinn är den allra vanligaste idag.

Mattberedning – eller oklippt lammskinn (med slipad eller oslipad lädersida)
Oklippt lammskinn innebär att skinnet varken klipps eller kardas under beredningen utan behåller sin fulla ulllängd, vilket gör att kraven på råvaran till mattberedning är mycket höga. På de slipade mattskinnen är kraven dessutom att de inte har längre ull än 10 cm. De är handplockade i berederiet och är ganska ovanliga. Dessa långhåriga skinn passar som dekoration tex: i sängen, över en fåtölj eller på golvet som en mysig matta.

Till varje skinn medföljer ett skötselråd.
* Skaka och vädra skinnet – vädringsprogram på torktumlare fungerar utmärkt.
* Skölj eller torka av mindre fläckar.
* Snö – passa på att dra/bada skinnet i snön med pälsen nedåt, en gammal beprövad metod.
* Vid kraftigare nedsmutsning tvätta antingen i maskin på 30 grader ullprogram eller handtvätt. Använd ullshampo eller 1 msk vanlig hårshampo – skonamt för såväl läder som ull.
* Plan – eller hängtorka inte för varmt.
* Sträck ofta under torkningen och dra lite i skinnet efterhand som de torkar, för att bibehålla formen och smidigheten.
* Lädersidan kan torrfälla i början när de är nya, för att unvika detta kan man lösa upp 1 matsked sköljmedel i 1/2 liter ljummet vatten, torka det då med en fuktig trasa över lädersidan av skinnet. Sköljmedlet gör att den statiska effekten på skinnet minskar vilket gör det lättare att torka bort slipdammet. En klädroller kan också ta bort en del slipdamm.

gotlandsfår
mattskinn
Varukorg